Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować, czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami!
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- zielenina
- 2 łyżki masła ghee
- bułka tarta
Przygotowanie:
- jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać
- przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając, by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek
- jajka drobniutko posiekać, dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki
- panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając
- układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂