Ulubiona zimowa zupa – grochówka – choć jest gęsta i bardzo pożywna wcale nie musi być ciężka i tłusta. W dzisiejszej grochówce groch zastąpiła ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając groch pomyliłam torebki i zamiast grochu w garnku wylądowała ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku.
Składniki:
- 250 g ciecierzycy
- 200 g boczku – opcjonalnie
- 2 kiełbaski śląskie – opcjonalnie
- 2 – 3 ziemniaki
- 2 – 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 2 l wody
- 2 listki laurowe
- 4 -5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
- zielenina – opcjonalnie
Wykonanie :
- wieczorem namoczyć ziarna ciecierzycy
- wypłukaną ciecierzycę, w nowej, czystej wodzie ugotować do miękkości razem z kawałkiem boczku. Gotowałam około 1 godziny, aż ziarenka ciecierzycy częściowo się rozpadły
- w międzyczasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotować w małej ilości wody, w oddzielnym garnuszku około 15 minut, aż będą miękkie
- kiełbasę pokroić i zrumienić na patelni
- ugotowany boczek pokroić w kostkę i dodać do zupy lub ostudzić i zużyć jako wędlinę do kanapek
- połączyć zawartość obu garnków – ugotowanej i ciecierzycy i warzyw. Dołożyć przysmażoną kiełbasę. Przyprawić majerankiem, pieprzem i dosolić
ŻYCZĘ SMCZNEGO!
Uwagi: do wszystkich zup w okresie jesienno-zimowym dodaję zamrożone, pokrojone listki lubczyku i selera. Warto jesienią przygotować „zielone zapasy”, bo dzięki ich dodatkowi zupy są nie tylko barwniejsze, ale i dużo bardziej esencjonalne
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂