Wiosenne tarteletki z cytrynowym kremem jogurtowym i truskawkami

Tarteletki w pięknym zielonym kolorze, ale to nie dzięki dodatkowi szpinaku, to dodatek  mąki dyniowej zabarwił na wiosenny kolor dzisiejsze ciacho.

Jak tylko wypatrzyłam mąkę dyniową na sklepowej półce, od razu wiedziałam, co upiekę z jej dodatkiem. Zielone kruche ciasto smakuje doskonale i jest super kruche dzięki dodatkowi nie całego jajka, a samego żółtka. Ciasto wypełnia cytrynowy krem na bazie jogurtu greckiego, aromatyzowany samodzielnie przygotowanym lemon curd. Całość wieńczą czerwone słodkie truskawki pomalowane Tortengussem.

Zamiast czterech tarteletek możesz zrobić jedną dużą tartę! Tak smakuje wiosna!

Składniki na zielone kruche ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej 1050
  • 100 g mąki dyniowej
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Składniki na krem cytrynowy:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • 100 ml wody
  • 200 ml lemon curd

Składniki na Tortenguss (żelową polewę):

  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka ksylitolu/cukru
  • 1 płaska łyżeczka mączki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • truskawki
  • listki mięty

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto rozetrzeć między palcami na kruszonkę, następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut
  • schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować z osobna na placki grubości kilku milimetrów, następnie wykleić ciastem foremki wysmarowane uprzednio masłem. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C i piec około 20 minut do zrumienienia 
  • do małego rondelka nalać 100 ml wody, dodać ksylitol, agar i mieszać do zagotowania. Gotować 2 minuty, tyle właśnie potrzeba, by uczynnić związki żelujące zawarte w agarze. Lekko ostudzić
  • z jogurtu greckiego odlać wodę, można wcześniej wyłożyć jogurt na sitko celem odsączenia nadmiaru wody. Ubić jogurt mikserem najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększając je i dolewać wąskim strumyczkiem masę z agarem. Na koniec wmieszać lemon curd
  • krem wyłożyć na przestudzone kruche spody. Na kremie w dowolny sposób  ułożyć truskawki
  • w rondelku wymieszać wodę z ksylitolem i 1 łyżeczką mączki ziemniaczanej, następnie doprowadzić do wrzenia. Po chwili jeszcze gorącym Tortengussem posmarować ułożone na tarteletkach truskawki. Udekorować listkami mięty
PRZECZYTAJ  Tatar

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *