Wiosenna zupa z białymi szparagami

Z białych szparagów najczęściej przygotowujemy zupę krem. Nie wszyscy przepadają jednak za zmiksowaną papką. Proponuję wiosenną zupę z młodymi ziemniakami i białymi szparagami, tym razem pokrojonymi w plasterki. Delikatna w smaku, pachnąca szparagami i szybka do przygotowania, w wydaniu wegetariańskim. Zamiast zagęszczać zupę mąką, dodałam trochę makaronu. Polecam!

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 garstki makaronu (u mnie szpecle)
  • koperek
  • 1,2-1,5 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • szparagi obrać kierując nożyk od nasady główki w dół, następnie odłamać zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi pokroić w plasterki, główki pozostawić w całości. Bardzo grube przekroić wzdłuż na pół
  • ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, a cebulę w kostkę
  • w garnku, w którym przygotowujesz zupę zeszklić cebulę, dołożyć ziemniaki i  krótko obsmażyć.
  • dodać przygotowane szparagi, makaron i gotować jeszcze około 8 minut
  • przed podaniem posypać koperkiem i zaprawić śmietaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *