Z białych szparagów najczęściej przygotowujemy zupę krem. Nie wszyscy przepadają jednak za zmiksowaną papką. Proponuję wiosenną zupę z młodymi ziemniakami i białymi szparagami, tym razem pokrojonymi w plasterki. Delikatna w smaku, pachnąca szparagami i szybka do przygotowania, w wydaniu wegetariańskim. Zamiast zagęszczać zupę mąką, dodałam trochę makaronu. Polecam!
Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 3-4 młode ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 garstki makaronu (u mnie szpecle)
- koperek
- 1,2-1,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- szparagi obrać kierując nożyk od nasady główki w dół, następnie odłamać zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi pokroić w plasterki, główki pozostawić w całości. Bardzo grube przekroić wzdłuż na pół
- ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, a cebulę w kostkę
- w garnku, w którym przygotowujesz zupę zeszklić cebulę, dołożyć ziemniaki i krótko obsmażyć.
- dodać przygotowane szparagi, makaron i gotować jeszcze około 8 minut
- przed podaniem posypać koperkiem i zaprawić śmietaną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂