Wielkanocna babka drożdżowa z makiem

Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów.

Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna na mleku.

Przechowywana owiniętą folią spożywczą jest pyszna nawet na 3 dzień. Polecam!

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej 700
  • 125 ml maślanki
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru/miodu
  • 2 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku (gotowy mielony)
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki amaretto
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • rodzynki — opcjonalnie
  • 1 białko

Wykonanie:

  • mak zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać bakalie, cynamon i amaretto. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy makowej przed wyłożeniem na ciasto dodać ubite na sztywno białko
  • drożdże wymieszać z 2 łyżkami maślanki do rozpuszczenia. Do misy robota przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść — odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wielkości 30 × 40 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć przestudzoną masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i ułożyć w babkowej foremce wysmarowanej masłem
  • piec w 190`C 35 minut. Początkowo studzić w foremce, po około 10 minutach wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *