Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów.
Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna na mleku.
Przechowywana owiniętą folią spożywczą jest pyszna nawet na 3 dzień. Polecam!
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej 700
- 125 ml maślanki
- 50 g masła
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru/miodu
- 2 szczypty soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
Składniki na masę makową:
- 200 g maku (gotowy mielony)
- 200 ml mleka
- 3 łyżki amaretto
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- rodzynki — opcjonalnie
- 1 białko
Wykonanie:
- mak zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać bakalie, cynamon i amaretto. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy makowej przed wyłożeniem na ciasto dodać ubite na sztywno białko
- drożdże wymieszać z 2 łyżkami maślanki do rozpuszczenia. Do misy robota przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść — odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wielkości 30 × 40 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć przestudzoną masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i ułożyć w babkowej foremce wysmarowanej masłem
- piec w 190`C 35 minut. Początkowo studzić w foremce, po około 10 minutach wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂