Drożdżowy warkocz z nadzieniem z pesto szpinakowym to propozycja drożdżówki na wytrawnie, wszak nie tylko słodkim człowiek żyje.
Idealna przekąska, na drugie śniadanie do pracy/szkoły lub kolację.
Jako nadzienie wykorzystałam pesto szpinakowe. Miks szpinaku z orzechami włoskimi smakuje doskonale.
Zapraszam na domowe, zielone drożdżówki. Puchate, zdrowe, pyszne!
Składniki:
- 340 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g mleka
- 50 g masła
- 25 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko+1 żółtko
- nadzienie szpinakowo-orzechowe
Przygotowanie:
- ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z ilości składników j.w.
- zrób pesto szpinakowe. Do przygotowania pesto możesz użyć orzechów włoskich (te lubię najbardziej) lub każdych innych wg uznania, lub zasobności szafek
- wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na prostokąt grubości 1-1,5 cm. Rozsmaruj przygotowane pesto szpinakowe i zwiń ciasto w rulon. Ostrym nożem przetnij rulon wzdłuż i zwiń jak sznur, wywijając zielone przecięcia na wierzch. Przedłuż warkocz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia
- wyrośnięty warkocz posmaruj białkiem rozbełtanym z łyżką mleka i piecz w temperaturze 180*C 25 minut do zrumienienia
- warkocz pokrojony na porcje idealnie nadaje się do zamrażania
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂