Aromatyczne udka kurczaka w sosie pomidorowo- jogurtowym przyprawione typowymi indyjskimi przyprawami.
Pyszne, lekko ostre, idealne z dodatkiem ryżu, pity, chlebka naan lub po prostu z bagietką. Lekki obiad lub super kolacja. Jeśli szukasz urozmaicenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie!

Prosto, smacznie i zdrowo, zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka zagrodowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1+1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • sól
  • 2 łyżki masła ghee
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • zielenina do podania

Wykonanie:

  • czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, następnie wymieszać z przyprawami. Udka natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki
  • ogrzane udka intensywnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu
  • w rondlu rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i dołożyć łyżkę przyprawy garam masala. Dodać obsmażonego kurczaka, dodać pomidory z puszki, jogurt i dusić mięso do miękkości, około 40 minut                 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *