Aromatyczne udka kurczaka w sosie pomidorowo- jogurtowym przyprawione typowymi indyjskimi przyprawami.
Pyszne, lekko ostre, idealne z dodatkiem ryżu, pity, chlebka naan lub po prostu z bagietką. Lekki obiad lub super kolacja. Jeśli szukasz urozmaicenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie!
Prosto, smacznie i zdrowo, zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 4 udka z kurczaka zagrodowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1+1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- sól
- 2 łyżki masła ghee
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- zielenina do podania
Wykonanie:
- czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, następnie wymieszać z przyprawami. Udka natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki
- ogrzane udka intensywnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu
- w rondlu rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i dołożyć łyżkę przyprawy garam masala. Dodać obsmażonego kurczaka, dodać pomidory z puszki, jogurt i dusić mięso do miękkości, około 40 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂