Ucierane ciasto z wiśniami, amaretto i orzechową kruszonką

Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, bardzo puchate i sprężyste. Tak samo świeże na drugi dzień. Dzięki sporemu dodatkowi  amaretto ma wspaniały migdałowy aromat. Świetny przepis na wykorzystanie wiśni z kompotu.

Następna próba ciasta z serii bezcukrowej, po serniku i próba bardzo udana. Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem. Ciasto cieszyło się takim wzięciem, że piekłam je dwa razy z rzędu. Polecam!

Składniki na blaszkę 42 × 29 cm:

  • 2 słoiki z wiśniami a`680 g (waga wiśni 350 g x 2)
  • 100 g orzechów laskowych — opcjonalnie
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g ksylitolu (lub cukru)
  • szczypta soli
  • 5  jajek M
  • 120 ml amaretto (lub mleko z olejkiem migdałowym)
  • 2 łyżki cukru pudru


Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 150 g ksylitolu lub cukru
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 80 g masła

Wykonanie:

  • włączyć piekarnik i nastawić na 180`C
  • odcedzić wiśnie z kompotu i pozostawić na sitku, by dobrze obciekły
  • orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
  •  mąkę, ksylitol (cukier), mielone orzechy i masło rozetrzeć między palcami przygotowując w ten sposób kruszonkę
  • masło i cukier ze szczyptę soli ubić na puszystą masę ręcznym mikserem około 5 minut. Dodawać po jedynym jajku i za każdym razem ubijać przez pół minuty. Wmieszać partiami mąkę z amaretto
  • ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi (dodatek tych orzechów można ewentualnie pominąć, ponieważ powtarzają się w kruszonce), a na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę
  • piec w 180`C 35 minut, do zrumienienia kruszonki
  • studzić na kratce
  • po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub zmielonym w młynku ksylitolem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *