Tort z mąki gryczanej z kremem z czarnego bzu

Niecodzienny tort i niecodzienne połączenie smaków. Nie jestem fanką tortów, ale mały rodzinny jubileusz sprawił, że jednak pomysł z upieczeniem tortu zrealizowałam. W przepisie, który czekał na swoją kolejkę już od dłuższego czasu, zaintrygował mnie biszkopt z mąki gryczanej, przełożony kremem z czarnego bzu. Bardzo byłam ciekawa tej kompozycji smakowej. Przeczucie mnie nie zawiodło, bo tort jest przepyszny.

Całość idealnie wyważona smakowo, a posmak gryki, który nie każdemu przypadnie do gustu, tutaj w połączeniu z czarnym bzem, będzie na pewno smakować każdemu. Ten tort był jak meteor — pojawił się i zniknął. Był leciutki i bardzo puszysty. Także bardzo polecam to jesienne połączenie smakowe — gryki z czarnym bzem.

Zawiera nie tylko super zdrowe składniki, ale jest również niskokaloryczny, zatem można się nim delektować bez wyrzutów sumienia.

Składniki na spód biszkoptowy:

  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 375 soku z czarnego bzu
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 op.budyniu waniliowego
  • 1 op.żelatyny w proszku lub w listkach
  • 400 g śmietany kremówki

Ozdoba góry tortu:

  • 250 g soku z czarnego bzu
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 op. Tortenguss lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: 2-3 łyżki dżemu (u mnie jeżynowy)

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Cukier z jajkami ubijamy do białości, na gęsty, puchaty kogel-mogel. Potem należy na wolnych obrotach miksera wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Masę wylewamy do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, boków foremki nie smarujemy. Piec 30 minut. Studzić na kratce. Po 10-15 uwolnić ciasto z obręczy, papieru i najlepiej odwrócić go „do góry nogami”, będzie wtedy idealnie równe, bez górki pośrodku.
  • Żelatynę w proszku lub w listkach namoczyć w zimnej wodzie. Budyń rozmieszać z częścią soku z czarnego bzu, resztę soku wlać do garnuszka, dodać 100 g cukru i podgrzewać do zagotowania. Dodać rozmieszany budyń i energicznie mieszając rózgą, zagotować. Odstawić do wystudzenia.
  • Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do rozpuszczonej żelatyny trochę ugotowanego budyniu, dokładnie rozmieszać i dopiero wtedy, wlewając małymi porcjami połączyć z całym ugotowanym budyniem. Zapobiegnie to powstaniu grudek. Wystudzić.
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i porcjami dodawać do budyniu, cały czas mieszając. Zrobiłam to przy pomocy rózgi. 4 łyżki masy budyniowej odłożyć na bok.
  • Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować go 2-3 łyżkami dżemu i nałożyć krem. Przykryć kolejnym blatem i rozsmarować resztę kremu. Położyć trzeci blat i rozsmarować na nim odłożone 4 łyżki masy budyniowej. Można również posmarować boki tortu, jeśli chcemy je udekorować np. wiórkami białej czekolady.
  • Do garnuszka wlać sok z czarnego bzu, dodać cukier i Tortenenguss lub zamiast mąkę ziemniaczaną i mieszając cały czas doprowadzić do wrzenia. Zagotować. Nieco przestudzić i udekorować masą górę tortu.
  • Schłodzić przez noc w lodówce.
PRZECZYTAJ  Mleko migdałowe

Życzę smacznego!

Całość to 16 porcji: 1 porcja to: 301 kcal, 5 g białka, 15 g tłuszczu i 37 g węglowodanów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *