Niecodzienny tort i niecodzienne połączenie smaków. Nie jestem fanką tortów, ale mały rodzinny jubileusz sprawił, że jednak pomysł z upieczeniem tortu zrealizowałam. W przepisie, który czekał na swoją kolejkę już od dłuższego czasu, zaintrygował mnie biszkopt z mąki gryczanej, przełożony kremem z czarnego bzu. Bardzo byłam ciekawa tej kompozycji smakowej. Przeczucie mnie nie zawiodło, bo tort jest przepyszny.
Całość idealnie wyważona smakowo, a posmak gryki, który nie każdemu przypadnie do gustu, tutaj w połączeniu z czarnym bzem, będzie na pewno smakować każdemu. Ten tort był jak meteor — pojawił się i zniknął. Był leciutki i bardzo puszysty. Także bardzo polecam to jesienne połączenie smakowe — gryki z czarnym bzem.
Zawiera nie tylko super zdrowe składniki, ale jest również niskokaloryczny, zatem można się nim delektować bez wyrzutów sumienia.
Składniki na spód biszkoptowy:
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 9 łyżek oleju np. rzepakowego
- 200 g mąki gryczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 375 soku z czarnego bzu
- 100 g drobnego cukru
- 1 op.budyniu waniliowego
- 1 op.żelatyny w proszku lub w listkach
- 400 g śmietany kremówki
Ozdoba góry tortu:
- 250 g soku z czarnego bzu
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 op. Tortenguss lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo: 2-3 łyżki dżemu (u mnie jeżynowy)
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Cukier z jajkami ubijamy do białości, na gęsty, puchaty kogel-mogel. Potem należy na wolnych obrotach miksera wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Masę wylewamy do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, boków foremki nie smarujemy. Piec 30 minut. Studzić na kratce. Po 10-15 uwolnić ciasto z obręczy, papieru i najlepiej odwrócić go „do góry nogami”, będzie wtedy idealnie równe, bez górki pośrodku.
- Żelatynę w proszku lub w listkach namoczyć w zimnej wodzie. Budyń rozmieszać z częścią soku z czarnego bzu, resztę soku wlać do garnuszka, dodać 100 g cukru i podgrzewać do zagotowania. Dodać rozmieszany budyń i energicznie mieszając rózgą, zagotować. Odstawić do wystudzenia.
- Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do rozpuszczonej żelatyny trochę ugotowanego budyniu, dokładnie rozmieszać i dopiero wtedy, wlewając małymi porcjami połączyć z całym ugotowanym budyniem. Zapobiegnie to powstaniu grudek. Wystudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i porcjami dodawać do budyniu, cały czas mieszając. Zrobiłam to przy pomocy rózgi. 4 łyżki masy budyniowej odłożyć na bok.
- Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować go 2-3 łyżkami dżemu i nałożyć krem. Przykryć kolejnym blatem i rozsmarować resztę kremu. Położyć trzeci blat i rozsmarować na nim odłożone 4 łyżki masy budyniowej. Można również posmarować boki tortu, jeśli chcemy je udekorować np. wiórkami białej czekolady.
- Do garnuszka wlać sok z czarnego bzu, dodać cukier i Tortenenguss lub zamiast mąkę ziemniaczaną i mieszając cały czas doprowadzić do wrzenia. Zagotować. Nieco przestudzić i udekorować masą górę tortu.
- Schłodzić przez noc w lodówce.
Życzę smacznego!
Całość to 16 porcji: 1 porcja to: 301 kcal, 5 g białka, 15 g tłuszczu i 37 g węglowodanów
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂