Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym

Tartaletki ze śliwkami — zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku.

Składniki na ciasto (na 4 foremki o średnicy 12 cm):

  • 110 g mąki + na stolnicę
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła + do foremek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 80 g ksylitolu lub cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 10-12 śliwek

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 3 łyżki mielonych migdałów lub mąki 

Wykonanie:  

  • mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i zmiksować kilkoma pulsami na kruszonkę. Wlać – w razie potrzeby – 2 łyżki lodowatej wody (nie dolewałam) i wanilię, krótko zmiksować. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut
  • ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie wylepić posmarowane masłem foremki. Włożyć do zamrażalnika
  • składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami na okruchy
  • piekarnik nagrzać do 200`C. Składniki na nadzienie: masło utrzeć z cukrem, jajkiem i migdałami. Tartaletki wypełnić masą, a następnie lekko wcisnąć śliwki rozcięciem do góry. Posypać kruszonką. Piec 20-25 minut na złoty kolor

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *