Tartaletki ze śliwkami — zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku.
Składniki na ciasto (na 4 foremki o średnicy 12 cm):
- 110 g mąki + na stolnicę
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła + do foremek
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 100 g mielonych migdałów
- 80 g ksylitolu lub cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 10-12 śliwek
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 3 łyżki mielonych migdałów lub mąki
Wykonanie:
- mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i zmiksować kilkoma pulsami na kruszonkę. Wlać – w razie potrzeby – 2 łyżki lodowatej wody (nie dolewałam) i wanilię, krótko zmiksować. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut
- ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie wylepić posmarowane masłem foremki. Włożyć do zamrażalnika
- składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami na okruchy
- piekarnik nagrzać do 200`C. Składniki na nadzienie: masło utrzeć z cukrem, jajkiem i migdałami. Tartaletki wypełnić masą, a następnie lekko wcisnąć śliwki rozcięciem do góry. Posypać kruszonką. Piec 20-25 minut na złoty kolor
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂