Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie.
Dzisiejsza przygotowana została z żytniego ciasta kruchego. Spód idealnie komponuje się smakowo z nadzieniem, które stanowi ugotowany buraczek z fenkułem i serem feta.
Tarta jest wspaniała, idealna na ciepło lub na zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie. Bardzo polecam wypróbowanie przepisu!
Składniki na nałożenie:
- 250 g ugotowanych buraczków
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 200 g sera feta
- sól, pieprz
- 1 bulwa fenkułu
- koperek
- 50 g orzechów włoskich
- olej
- ocet balsamiczny
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 150 g maki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 4 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć z dwoma rodzajami mąki i solą na kruszonkę. Dodać żółtko, zimną wodę i zlepić w kulę. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut
- piekarnik rozgrzać do 180`C. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w żaroodpornej formie, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut
- kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem
- fenkuł pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju około 5 minut. Na koniec podlać 3 łyżkami octu balsamicznego
- fenkuł rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać 1/3 masy śmietanowej. Buraczki pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć dekoracyjnie na tarcie. Zalać resztą śmietany i posypać pokruszonymi orzechami. Piec w 200`C około 25 minut.
- podawać z posypaną koperkiem
SMACZNEGO!
Całość 8 porcji – 1.895 kcal. 1 porcja to 453 kcal.
Zawiera 12 g białka, 33 g tłuszczów, 27 g węglowodanów
Źródło: Heft Natürlich genießen
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂