Nie przepadam za ucieranymi ciastami, nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu, ale najczęściej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyć. To natomiast jest wyśmienite, śmiem twierdzić — lepszego i nie jadłam, i nie robiłam. Gorąco polecam, bo i połączenie smakowe jest idealne, śliwki i kokos smakują tutaj wyjątkowo i jest bardzo proste do przygotowania. Wypróbujcie, a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócić.
Składniki na tortownicę 26 cm:
- 800 g śliwek
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g wiórków kokosowych
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- sól
- 4 jajka — M
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- włączyć piekarnik na 180`C (z termoobiegiem na 160`C). Śliwki wypestkować. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
- masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch. Ubijać przynajmniej 8 minut. Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka. Mąkę wymieszać na małych obrotach miksera
- ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, wyrównać łopatką. Dachówkowato skórkami do dołu ułożyć połówki śliwek
- piec w 180`C 40-45 minut
- studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Źródło: Essen & Trinken Heft 9/2014
całość to 10 porcji, a 1 porcja zawiera 6 g białka, 23 g tłuszczu, 45 g węglowodanów i 418 kcal
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂