Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno.

Składniki:

  • 260 g mąki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 160 g cukru lub ksylitolu
  • 4 jajka M
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 800-1000 g rabarbaru z  truskawkami lub jeszcze więcej

Wykonanie:

  • piekarnik nastawić na 180`C. Dno dużej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
  • umyty rabarbar pokroić w 2-3 cm kawałki, truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
  • miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę
  • utarte ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, górę wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskając je w ciasto
  • piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka
  • studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *