Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno.
Składniki:
- 260 g mąki
- 60 g wiórków kokosowych
- 160 g cukru lub ksylitolu
- 4 jajka M
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 800-1000 g rabarbaru z truskawkami lub jeszcze więcej
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 180`C. Dno dużej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
- umyty rabarbar pokroić w 2-3 cm kawałki, truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
- miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę
- utarte ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, górę wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskając je w ciasto
- piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka
- studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂