Szybka zupa porowa z kaszą jaglaną

Na pozostałym rosole z poprzedniego dnia przygotujesz dosłownie w 15 minut przepyszną i zdrową zupę porową. Do bulionu dodałam pokrojonego pora i zagęściłam kaszą jaglaną. W tym samym czasie ugotuje się por i kasza jaglana. Zupy jest pyszna, polecam!

Składniki:

  • 3/4-1 l rosołu
  • 1 por
  • 3-4 łyżki grubej kaszy jaglanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • marchew z rosołu
  • zielenina do przybrania

Przygotowanie:

  • pora przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie wypłukać piasek spomiędzy liści, następnie pokroić w 1 cm paski
  • kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sitku gorącą wodą (w celu pozbycia się goryczki)
  • do gotującego rosołu dodać pokrojonego pora i kaszę jaglaną. Gotować około 15 minut
  • na koniec skorygować ilość soli, doprawić gałką muszkatołową. Dodać marchewkę z rosołu pokrojoną w krążki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *