Na pozostałym rosole z poprzedniego dnia przygotujesz dosłownie w 15 minut przepyszną i zdrową zupę porową. Do bulionu dodałam pokrojonego pora i zagęściłam kaszą jaglaną. W tym samym czasie ugotuje się por i kasza jaglana. Zupy jest pyszna, polecam!
Składniki:
- 3/4-1 l rosołu
- 1 por
- 3-4 łyżki grubej kaszy jaglanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- marchew z rosołu
- zielenina do przybrania
Przygotowanie:
- pora przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie wypłukać piasek spomiędzy liści, następnie pokroić w 1 cm paski
- kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sitku gorącą wodą (w celu pozbycia się goryczki)
- do gotującego rosołu dodać pokrojonego pora i kaszę jaglaną. Gotować około 15 minut
- na koniec skorygować ilość soli, doprawić gałką muszkatołową. Dodać marchewkę z rosołu pokrojoną w krążki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂