Niezwykle proste, smaczne i trochę zapomniane danie. Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy bardzo dietetyczne, gotowane mięso zamiast ciężkostrawnego smażonego. Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa, z delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu.
Po ugotowaniu rosołu wystarczy wyłowić ugotowane, miękkie mięso, poporcjować i przygotować sos musztardowy. Drugie danie gotowe.
Składniki na sos musztardowy:
- gotowane mięso wołowe z rosołu
- 200 ml rosołu – spora chochla
- 2 bardzo czubate łyżeczki musztardy (dałam sarepską – Kamis)
- 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia – daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki)
- 2 spore łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- łyżeczka cukru
- ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
- Rosół zagotować w rondelku, dodać musztardę mieszając rózgą. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos. Pogotować chwilę, aż mąka całkowicie się rozklei. Zestawić z ognia. Dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przyprawić szczyptą cukru i ewentualnie solą. Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzać
- Podawać z ziemniakami z wody i np. sałatką z buraczków.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂