Czosnek niedźwiedzi nie tylko zabarwi spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor, doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnych dań z sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten „cud natury” jakim jest czosnek niedźwiedzi przemycić do menu. Czy wiesz, że to najbogatsza w siarkę roślina w Europie?
Siarka z kolei aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, pestycydów i innych chemicznych substancji. Naprawdę warto zapolować na czosnek niedźwiedzi.
Składniki:
- 125 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 g grysiku orkiszowego
- 2 jajka L
- 120 ml gazowanej wody mineralnej
- 10-12 listków czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki soli
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć. Pokroić, dodać łyżkę oliwy lub oleju i zblendować na purée
- mąkę, grysik, jajka, przyprawy i wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone purée z czosnku niedźwiedziego i wymieszać
- w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakową
- klasycznie podane spätzle należy po wyłowieniu wymieszać na patelni z podsmażona cebulką, następnie posypać startym twardym serem górskim. Wymieszać i podawać natychmiast. Moje kluseczki podałam z klopsikami w sosie pomidorowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂