Ragout (od raguter = wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej, to typ potrawy z mięsa, ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkości kawałki i uduszone w wywarze, ewentualnie zagęszczone zasmażką, zwykle przyprawione ziołami i korzeniami. Gotowanie ragout pozwala puścić wodze fantazji, gdyż składniki możemy łączyć dowolnie, a dania mogą zawierać jeden podstawowy składnik lub stanowić kompozycję wielu.
Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle aromatycznym pieczarkowym ragout. W ten sposób przygotowane mięso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najważniejsze pyszne.
Składniki:
- 4 kotlety a`150 g
- 300 g nie za dużych pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 200 ml bulionu warzywnego
- olej
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
Wykonanie:
- Pociąć kotlety na porcje. Rozbić delikatnie pod folią, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące.
- Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia. Obsmażone odłożyć na bok
- Poddusić obraną i pokrojoną w piórka cebulę.
- Pieczarki przekroić na pół, większe na 3-4 części. Dorzucić do cebuli i przesmażyć razem 1 minutę.
- Do pieczarek z cebulą wlać bulion, dołożyć kotlety i dusić pod przykryciem do miękkości od 20 do 40 minut, w zależności od wielkości i grubości kotletów.
- Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami.
Smacznego!
1 porcja to 386 kcal, 41 g białka, 13 g tłuszczu, 23 g węglowodanów
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂