Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, zwłaszcza pierś z kurczaka i indyka. Zawierają dużo cynku, magnezu, potasu, witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmocnienie układu odpornościowego. Ma większą wartość odżywczą i dietetyczną niż wieprzowina i wołowina.
A największą zaletę stanowi szybkość przygotowania smakowitego dania.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 2 małe papryki lub 1 duża czerwona papryka
- sól, słodka papryka w proszku
- pieprz czerwony
- 1/2 łyżeczki cukru
- rozmaryn
- sól, czosnek – opcjonalnie
- 1 łyżka ciemnego octu winnego
- masło klarowane lub olej do smażenia
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka przykryć folią i lekko rozbić, tylko z jednej strony. Popieprzyć, natrzeć solą i słodką papryką, odstawić
- Obrać cebulę i paprykę. Cebulę pokroić w grube półksieżyce, paprykę w paseczki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, gdy warzywa zaczną zmniejszać objętość, zsunąć ją na bok patelni i obsmażyć mięso, po kilka minut z każdej strony. Dodać do piersi rozmaryn. Jak ktoś lubi można dorzucić cały, zmiażdżony ząbek czosnku.
- Do cebuli z papryką dodać cukier i ocet winny. Mięso w trakcie smażenia polewać wytworzonym sosikiem. Dodać lekko roztarty w moździerzu czerwony pieprz
- Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię. Dusić pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podałam z ziemniakami i jarmużem
ŻYCZĘ SMACZEGO!
Czerwony pieprz
Przyprawa ta właściwie nie jest w ogóle pieprzem w naszym rozumieniu. Jest to Schinus Molle tzw. peruwiańskie drzewo pieprzowe. Jest bardziej subtelny i wykwintny w smaku od prawdziwego czarnego pieprzu. Nie mielimy go. Używamy lekko utłuczony w moździerzu. Te urocze czerwone ziarenka, są kruche i pokryte odstającą łuską. Przypieczony czerwony pieprz jest pysznie chrupiący. Swą czerwoną barwę zawdzięcza kapsaicynę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Spożywanie czerwonego pieprzu wzmacnia układ odpornościowy. Kapsaicyna pomaga w walce z nadwagą zapobiegając rozwojowi komórek tłuszczowych. Gdy raz go skosztujecie na stałe zagości w Waszej kuchni.
NA ZDROWIE !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂