Soczysta pieczeń wieprzowa zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Nie napracujesz się zbytnio, bo całą pracę wykona za Ciebie piekarnik, a przygotujesz obiad na kilka dni. Ponieważ mięso od szynki jest bardzo chude, dobrze jest przygotować je w rękawie, masz wówczas pewność, że się nie przesuszy podczas pieczenia. Dobrze jest zamarynować mięso wcześniej, by skruszało. Najlepiej pozostawić w marynacie przez noc w lodówce.
Do pieczenia dodałam warzywa, które na końcu zmiksowałam, a z dodatkiem soku z pomarańczy powstał aromatyczny, winny sos. Warzywa zamiast dodatku mąki wspaniale go zagęściły.
Składniki:
- 1,2 szynki wieprzowej „kulka”
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- majeranek/tymianek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 2 pomarańcze
- 200-250 ml bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
Wykonanie:
- mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć olejem, solą, pieprzem i roztartą w moździerzu kolendrą. Naczynie z szynką przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki
- następnego dnia mięso obsmażyć ze wszystkich stron. Ułożyć w rękawie, obłożyć obranymi, pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami. Na dno naczynia wlać bulion, dołożyć ziele angielskie i listki laurowe, zamknąć rękaw dołączonymi w opakowaniu klipsami. Na górze rękawa zrobić kilka maleńkich nacięć nożyczkami. Piec w 180`C około 1,5-2 godzin. 20 minut przed końcem pieczenia ostrożnie rozciąć rękaw, by mięso było chrupiące
- zlać płyn z rękawa, wyłowić warzywa i zmiksować blenderem na gładką masę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i dodać do sosu, razem z wcześniej otartą skórką z pomarańczy. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą pomarańczę pokroić w plastry i podawać z plastrami pieczeni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂