Soczysta pieczeń z rękawa w sosie pomarańczowym

Soczysta pieczeń wieprzowa zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Nie napracujesz się zbytnio, bo całą pracę wykona za Ciebie piekarnik, a przygotujesz obiad na kilka dni. Ponieważ mięso od szynki jest bardzo chude, dobrze jest przygotować je w rękawie, masz wówczas pewność, że się nie przesuszy podczas pieczenia. Dobrze jest zamarynować mięso wcześniej, by skruszało. Najlepiej pozostawić w marynacie przez noc w lodówce.

Do pieczenia dodałam warzywa, które na końcu zmiksowałam, a z dodatkiem soku z pomarańczy powstał aromatyczny, winny sos. Warzywa zamiast dodatku mąki wspaniale go zagęściły.

Składniki:

  • 1,2 szynki wieprzowej „kulka”
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • majeranek/tymianek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 2 pomarańcze
  • 200-250 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego

Wykonanie:

  • mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć olejem, solą, pieprzem i roztartą w moździerzu kolendrą. Naczynie z szynką przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki
  • następnego dnia mięso obsmażyć ze wszystkich stron. Ułożyć w rękawie, obłożyć obranymi, pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami. Na dno naczynia wlać bulion, dołożyć ziele angielskie i listki laurowe, zamknąć rękaw dołączonymi w opakowaniu klipsami. Na górze rękawa zrobić kilka maleńkich nacięć nożyczkami. Piec w 180`C około 1,5-2 godzin.  20 minut przed końcem pieczenia ostrożnie rozciąć rękaw, by mięso było chrupiące
  • zlać płyn z rękawa, wyłowić warzywa i zmiksować blenderem na gładką masę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i dodać do sosu, razem z wcześniej otartą skórką z pomarańczy. Zagotować,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą pomarańczę pokroić w plastry i podawać z plastrami pieczeni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *