Orzechy są niezbędnym składnikiem każdej zdrowej diety. Orzechy nerkowca — dodatkowo to jedne z najsmaczniejszych orzechów świata i jedne z najmniej kalorycznych, choć ani tak w 100 g mają ponad 500 kcal. Dzięki obecności korzystnych dla nas tłuszczów są składnikiem diet odchudzających. Najwięcej wartości zdrowotnych zachowują spożywane w stanie surowym.
Stąd moja propozycja przygotowania pysznej śmietanki z orzechów nerkowca. Jest gęsta, gładka, kremowa i bardzo oryginalna, przyjemna i lekko słodkawa w smaku. Jest świetną bazą do letnich deserów, naleśników, lodów. Świetnie smakuje sama z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula.
Składniki:
- 200 g orzechów nerkowca
- 200 ml wody
Wykonanie:
- nerkowce zalałam wodą i odstawiłam na całą noc. Jeśli jesteś w posiadaniu wysokoobrotowego blendera namaczanie możesz pominąć
- odlać wodę z namaczania. Wziąć ilość wody równą wadze orzechów i zblendować orzechy z wodą na gładką masę. Ewentualnie dolać wody do pożądanej konsystencji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂