Śmietana z nerkowców

Orzechy są niezbędnym składnikiem każdej zdrowej diety. Orzechy nerkowca — dodatkowo  to jedne z najsmaczniejszych orzechów świata i jedne z najmniej kalorycznych, choć ani tak w 100 g mają ponad 500 kcal. Dzięki obecności korzystnych dla nas tłuszczów są składnikiem diet odchudzających. Najwięcej wartości zdrowotnych zachowują spożywane w stanie surowym.

Stąd moja propozycja przygotowania pysznej śmietanki z orzechów nerkowca. Jest gęsta, gładka, kremowa i bardzo oryginalna, przyjemna i lekko słodkawa  w smaku. Jest świetną bazą do  letnich deserów, naleśników, lodów. Świetnie smakuje sama z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula.

Składniki:

  • 200 g orzechów nerkowca
  • 200 ml wody

Wykonanie:

  • nerkowce zalałam wodą i odstawiłam na całą noc. Jeśli jesteś w posiadaniu wysokoobrotowego blendera namaczanie możesz pominąć
  • odlać wodę z namaczania. Wziąć ilość wody równą wadze orzechów i zblendować orzechy z wodą  na gładką masę. Ewentualnie dolać wody do pożądanej konsystencji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *