Bajecznie pyszne, proste do przygotowania, pomidorowe śledzie z cebulą znane jako „śledzie po kaszubsku”- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie, zrób je, chociaż na święta.
Trzeba pamiętać, że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3, a te zadbają o nasze zdrowie i urodę, dlatego warto jeść je częściej, nie tylko od święta. Spośród innych ryb poczciwy śledzik, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą. Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne, że jako pierwsze znikną spośród innych potraw. Jedząc je, łatwo można stracić umiar, a trzeba uważać, ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych.
Składniki:
- 8-10 płatów solonych śledzi
- 3 cebule
- 100-150 ml oleju
- 4 łyżki octu 10%
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- płaska łyżeczka ziaren gorczycy
Wykonanie:
- śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę, śledzie mocno solone nawet do 3 godzin. Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżą
- rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier, do rozpuszczenia. Dolać ocet, dodać koncentrat pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie, następnie wlać resztę oleju. Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć. Marynatę wystudzić
- śledzie wyjąć z wody, osuszyć w ręczniku papierowym. Przekroić każdego śledzia na 3 lub 4 części. Układać w słoju warstwami, naprzemiennie śledzie z marynatą pomidorowo — cebulową. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂