Sernik z dynią, mlekiem kokosowym i amarettini

Sernik w pięknym jesiennym pomarańczowo-złocistym kolorze. Już sam widok poprawia humor.

Przyznam, że sernik z purée z dyni robiłam po raz pierwszy. I to nie dlatego, że nie lubię dyni, wprost przeciwnie uwielbiam pod każdą postacią. Obawiałam się jednak smaku dyni na słodko, a okazało się, że dynia to również świetne warzywo deserowe.

Ten sernik jest nie tylko wyjątkowy, a wręcz doskonały — aksamitny i bardzo kremowy w smaku. To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi ową jedwabistość. Zachęcam do stosowania mleka kokosowego jako zamiennika śmietany kremówki i jogurtu greckiego, nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Tłuszcze zawarte w mleku kokosowym są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.

Jeśli nigdy nie piekłaś sernika z dodatkiem dyni, gorąco polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki na spód:

  • 100 g ciasteczek amarettini
  • 60 g sucharków
  • 50 g masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g purée z dyni Hokkaido
  • 230 g mleka kokosowego (75 %)
  • 4 jaja M
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220 g cukru (pełna szklanka)

Dodatkowo:

  • 15 ciasteczek amarettini do przybrania

Wykonanie:

  • Składniki na spód sernika zblendować, do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepić nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Obręcz tortownicy wysmarować masłem. Odstawić do lodówki, żeby masa stężała.
  • Jeśli nie masz przygotowanego purée z dyni, musisz dynię upiec. Dynię przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w 2-cm szpalty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Miękką dynię zblendować, a następnie całość przetrzeć przez sito.
  • Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i dodając po jednym jajku zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód.
  • Piekarnik rozgrzać do 175°C. W tej temperaturze piec sernik 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec kolejne 60-70 minut. Środek pozostanie lekko drżący. Pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku i studzić powoli przy uchylonych drzwiczkach, następnie na kratce
  • Sernik schłodzić w lodówce przez całą noc. Udekorować ciasteczkami amarettini.

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *