Sernik w pięknym jesiennym pomarańczowo-złocistym kolorze. Już sam widok poprawia humor.
Przyznam, że sernik z purée z dyni robiłam po raz pierwszy. I to nie dlatego, że nie lubię dyni, wprost przeciwnie uwielbiam pod każdą postacią. Obawiałam się jednak smaku dyni na słodko, a okazało się, że dynia to również świetne warzywo deserowe.
Ten sernik jest nie tylko wyjątkowy, a wręcz doskonały — aksamitny i bardzo kremowy w smaku. To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi ową jedwabistość. Zachęcam do stosowania mleka kokosowego jako zamiennika śmietany kremówki i jogurtu greckiego, nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Tłuszcze zawarte w mleku kokosowym są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.
Jeśli nigdy nie piekłaś sernika z dodatkiem dyni, gorąco polecam i zapraszam do przepisu.
Składniki na spód:
- 100 g ciasteczek amarettini
- 60 g sucharków
- 50 g masła
Składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego
- 250 g purée z dyni Hokkaido
- 230 g mleka kokosowego (75 %)
- 4 jaja M
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 220 g cukru (pełna szklanka)
Dodatkowo:
- 15 ciasteczek amarettini do przybrania
Wykonanie:
- Składniki na spód sernika zblendować, do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepić nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Obręcz tortownicy wysmarować masłem. Odstawić do lodówki, żeby masa stężała.
- Jeśli nie masz przygotowanego purée z dyni, musisz dynię upiec. Dynię przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w 2-cm szpalty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Miękką dynię zblendować, a następnie całość przetrzeć przez sito.
- Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i dodając po jednym jajku zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód.
- Piekarnik rozgrzać do 175°C. W tej temperaturze piec sernik 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec kolejne 60-70 minut. Środek pozostanie lekko drżący. Pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku i studzić powoli przy uchylonych drzwiczkach, następnie na kratce
- Sernik schłodzić w lodówce przez całą noc. Udekorować ciasteczkami amarettini.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂