Sernik straciatella — pyszny, aksamitny, idealnie kremowy, po prostu rozpływający się w ustach. Delikatny, niezbyt słodki, z mnóstwem drobinek gorzkiej czekolady.
Użyłam groszków czekoladowych odpornych na wysoką temperaturę, dlatego drobinki czekoladowe podczas pieczenia ładnie zachowały kształt, a sernik cudnie prezentował się na świątecznym stole. Spód bardzo minimalistyczny — zmielone płatki owsiane z odrobiną masła. Sernik nie opada, nie pęka, po upieczeniu jest równy jak stół. Upieczony bez kopy jajek i masła — sernik dietetyczny. Nie ma potrzeby schładzania w lodówce. Polecam!
Składniki na spód:
- mąka owsiana – 70 g
- masło – 40 g
Składniki na masę serową:
- 650 g sera 3x mielonego
- 200 g jogurtu greckiego
- 150 g ksylitolu/cukru
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 100 g groszków czekoladowych (u mnie 150 g, ciut za dużo)
Dodatkowo:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
- płatki owsiane zmielić, połączyć z masłem. Powstałymi okruchami wyłożyć spód tortownicy wyścielony papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć uciskając wilgotną łyżką (masa się klei). Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C
- ser z jogurtem umieścić w misce, dodać przesiany przez sitko budyń oraz cukier. Wbić kolejno po 1 jajku, za każdym razem mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać groszki czekoladowe. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać szpatułką. Piec pierwsze 10 minut w 180`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160`C i piec jeszcze 50 minut. Sernik jest gotowy gdy boki są ścięte, środek może nadal pozostać drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
- zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę oraz masło i wymieszać. Polać przesadzony sernik. Sernika nie przechowywałam w lodówce, ze względu na dodatek czekolady
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂