Sernik nowojorski z owocami jagodowymi

Od dawna byłam ciekawa, jak smakuje klasyk z Nowego Jorku, którym zachwyca się cały świat. Sernik bardzo prosty w przygotowaniu, wilgotny, gęsty, bardzo kremowy i rozpływający się w ustach, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej.

Foremkę owinęłam folią aluminiową i ustawiłam w większym naczyniu wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Ten sam efekt można uzyskać, wstawiając na dno piekarnika naczynie wypełnione gorącą wodą.

Sernik, który na pewno będzie smakował każdemu. Nie zachwyci jednak smakoszy liczących kalorie, bo dodatek 2 kubków 18 % śmietany to spora dawka kalorii i tłuszczu. Sernik jest przepyszny, przepis wart polecenia, jednak pozostanę przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego (zdrowszy profil tłuszczowy!) pieczonych bez kąpieli wodnej, a równie kremowych, wilgotnych i rozpływających się w ustach.

Składniki na spód ciasta:

  • 200 g owsianych ciasteczek lub innych
  • 70 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1000 g sera 3 x mielonego
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru

Dodatkowo:

  • 500-600 g świeżych owoców jagodowych
  • 40 g  cukru pudru
  • 200 g kwaśnej śmietany

Wykonanie:

  • piekarnik nastawić na 170°C. Ciasteczka razem z masłem zmiażdżyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć i zapiec w piekarniku przez 10 minut
  • ostudzić podpieczoną masę ciasteczkową na kratce kuchennej
  • ser, jajka, śmietanę, mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny wymieszać i wylać na podpieczony spód. Tortownicę o średnicy 26 cm owinąć dwoma pasami foli aluminiowej na krzyż i i ustawić w większej formie wypełnionej gorącą wodą, tak by sięgała na wysokość 2 cm boku tortownicy. Sernik piec 45 minut
  • śmietanę rozmieszać z cukrem pudrem. Wylać na sernik i piec dalsze 15 minut
  • wyjąć z piekarnika, cienkim nożem uwolnić rant sernika. Studzić na kratce, następnie najlepiej przez noc w lodówce
  • schłodzony sernik podawać z owocami jagodowymi
PRZECZYTAJ  Szpecle (spätzle) - niemieckie kluski kładzione

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Źródło: Mit Liebe Das Genussmagazin EDEKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *