Od dawna byłam ciekawa, jak smakuje klasyk z Nowego Jorku, którym zachwyca się cały świat. Sernik bardzo prosty w przygotowaniu, wilgotny, gęsty, bardzo kremowy i rozpływający się w ustach, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej.
Foremkę owinęłam folią aluminiową i ustawiłam w większym naczyniu wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Ten sam efekt można uzyskać, wstawiając na dno piekarnika naczynie wypełnione gorącą wodą.
Sernik, który na pewno będzie smakował każdemu. Nie zachwyci jednak smakoszy liczących kalorie, bo dodatek 2 kubków 18 % śmietany to spora dawka kalorii i tłuszczu. Sernik jest przepyszny, przepis wart polecenia, jednak pozostanę przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego (zdrowszy profil tłuszczowy!) pieczonych bez kąpieli wodnej, a równie kremowych, wilgotnych i rozpływających się w ustach.
Składniki na spód ciasta:
- 200 g owsianych ciasteczek lub innych
- 70 g masła
Składniki na masę serową:
- 1000 g sera 3 x mielonego
- 5 jajek
- 3 łyżki mączki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 g kwaśnej śmietany
- 150 g cukru
Dodatkowo:
- 500-600 g świeżych owoców jagodowych
- 40 g cukru pudru
- 200 g kwaśnej śmietany
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 170°C. Ciasteczka razem z masłem zmiażdżyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć i zapiec w piekarniku przez 10 minut
- ostudzić podpieczoną masę ciasteczkową na kratce kuchennej
- ser, jajka, śmietanę, mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny wymieszać i wylać na podpieczony spód. Tortownicę o średnicy 26 cm owinąć dwoma pasami foli aluminiowej na krzyż i i ustawić w większej formie wypełnionej gorącą wodą, tak by sięgała na wysokość 2 cm boku tortownicy. Sernik piec 45 minut
- śmietanę rozmieszać z cukrem pudrem. Wylać na sernik i piec dalsze 15 minut
- wyjąć z piekarnika, cienkim nożem uwolnić rant sernika. Studzić na kratce, następnie najlepiej przez noc w lodówce
- schłodzony sernik podawać z owocami jagodowymi
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło: Mit Liebe Das Genussmagazin EDEKA
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂