Sernik bananowy z limonką

Sernik bananowy o delikatnym, jednocześnie odurzającym smaku bananów podkręcony limonką zachwyci wszystkich wielbicieli bananów. Gładki, kremowy, jedwabiście doskonały i równy jak stół. Smak wiórków kokosowych w spodzie sernika i białej czekolady z polewy idealnie harmonizuje z bananową masą serową.

Tak jak sernik, pracy przy nim niewiele, a efekt zachwycający. Banany jednak nawet potraktowane sokiem z cytryny lub limonki nadają sernikowi lekko kremowy kolor, choć użyłam bananów w słonecznym kolorze. Nie zachęcam zatem do wykorzystania przejrzałych, całkiem nieatrakcyjnych bananów, ponieważ sernik nabierze ciemnej, burej nieapetycznej barwy.

Przed pieczeniem upewnij się, że serek ma temperaturę pokojową, dopiero wtedy zacznij go miksować. Jeśli na starcie będzie zbyt zimny, nigdy — nawet jeśli będziesz ucierać jak szalona — sernik nie osiągnie cudownej kremowej konsystencji. Za wysoka temperatura pieczenia spowoduje, że sernik popęka.

Składniki na spód sernika:

  • 6 sucharków pełnoziarnistych
  • 50 g masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu 3 x mielonego
  • 200 g serka kremowego 20% tłuszczu
  • 3 jajka
  • 180-200 g ksylitolu lub cukru
  • 3 dojrzałe banany
  • sok z 1-2 limonki
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • 80 g białej czekolady
  • 40 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

  • sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji „mokrego piasku”. Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy uprzednio posmarować masłem. Umieścić w lodówce do stężenia na czas przygotowywania masy serowej
  • banany obrać, pokroić, obwicie skropić sokiem z limonki i zblendować na gładkie purée
  • ser zmiksować z cukrem, budyniem i bananami. Do masy serowej wbijać po jednym jajku i miksować krótko, tylko do połączenia składników
  • masę serową przelać do tortownicy 
  • piec przez pierwsze 15 minut w 175` C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120`C i piec jeszcze 1 godzinę. Do pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody
  • studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • schłodzić przez całą noc w lodówce
  • przed podaniem polać przygotowaną polewą z białej czekolady.
PRZECZYTAJ  Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *