Schab duszony w pomidorach a`la pizza

Schab wieprzowy jak najbardziej pożądany jest w zdrowej kuchni. Oczywiście dla miłośników mięsa. Jest mięsem chudym. Tłuszczu zawiera nawet nieco mniej niż pierś z kurczaka. Pieczeń ze schabu lub schab nadziewany śliwką — to klasyk, ale każdy nowy przepis urozmaica nasze menu.

Oto propozycja na schabowego w pomidorach. Schabowe są mięciutkie, bardzo kruche, po prostu pyszne. Sezon pomidorowy w pełni, więc przepis jak najbardziej na czasie. Ja co prawda poszłam na skróty i użyłam pomidorów z puszki, ale świeże świetnie je zastąpią.

Składniki na 6 porcji:

  • 80 dkg schabu bez kości
  • puszka krojonych pomidorów z ziołami – 400 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki instant (krupczatki)
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (lub suszonego — wtedy mniej)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Przygotowane mięso pokroić na 6 jednakowej wielkości kotletów. Na mięsie rozłożyć folię z rolki i lekko rozbić z obu stron. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować rondel, w którym będziemy dusić mięso i dużą patelnię. W garnku i na patelni rozpuścić po 2 łyżki masła klarowanego.
  • Kotlety obtaczać w mące, strzepnąć nadmiar i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Gdy się zezłoci dodać pomidory z puszki. Do puszki wlać parę łyżek wody, przepłukać i resztę wlać do rondla. Dodać oregano i pozostałe przyprawy.
  • Dołożyć obsmażone w międzyczasie kotlety. Przykryć sosem i dusić około 40 min, aż kotlety będą miękkie.
  • Pod koniec duszenia dodać śmietankę, by zabielić powstały sos. Bez są równie pyszne.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *