Schab wieprzowy jak najbardziej pożądany jest w zdrowej kuchni. Oczywiście dla miłośników mięsa. Jest mięsem chudym. Tłuszczu zawiera nawet nieco mniej niż pierś z kurczaka. Pieczeń ze schabu lub schab nadziewany śliwką — to klasyk, ale każdy nowy przepis urozmaica nasze menu.
Oto propozycja na schabowego w pomidorach. Schabowe są mięciutkie, bardzo kruche, po prostu pyszne. Sezon pomidorowy w pełni, więc przepis jak najbardziej na czasie. Ja co prawda poszłam na skróty i użyłam pomidorów z puszki, ale świeże świetnie je zastąpią.
Składniki na 6 porcji:
- 80 dkg schabu bez kości
- puszka krojonych pomidorów z ziołami – 400 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki instant (krupczatki)
- 1 łyżeczka świeżego oregano (lub suszonego — wtedy mniej)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przygotowane mięso pokroić na 6 jednakowej wielkości kotletów. Na mięsie rozłożyć folię z rolki i lekko rozbić z obu stron. Doprawić solą i pieprzem.
- Przygotować rondel, w którym będziemy dusić mięso i dużą patelnię. W garnku i na patelni rozpuścić po 2 łyżki masła klarowanego.
- Kotlety obtaczać w mące, strzepnąć nadmiar i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.
- Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Gdy się zezłoci dodać pomidory z puszki. Do puszki wlać parę łyżek wody, przepłukać i resztę wlać do rondla. Dodać oregano i pozostałe przyprawy.
- Dołożyć obsmażone w międzyczasie kotlety. Przykryć sosem i dusić około 40 min, aż kotlety będą miękkie.
- Pod koniec duszenia dodać śmietankę, by zabielić powstały sos. Bez są równie pyszne.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂