Saltimbocca alla romana z indyka

Saltimbocca alla romana (w dosłownym tłumaczenie salt`im bocca — skocz do ust!) to klasyk kuchni włoskiej. Sznycelki same wskakują do buzi z dwóch powodów — ich smakowitości i niewielkich rozmiarów.

W oryginale to cieniutkie sznycelki cielęce spięte z plasterkiem szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) i listkiem szałwii najpierw podsmażone na maśle, następnie duszone z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Cielęcinę podmieniłam sznycelkami z indyka.

Pyszne danie z mięciutkim mięskiem i aksamitnym sosem smakuje wyjątkowo. Szałwia nadaje charakterystycznego smaczku, dlatego nie ma możliwości podmiany innym ziołem.

Wyrafinowane i bardzo proste danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj te rzymski klasyk w domowym zaciszu!

Składniki:

  • 2-3 sznycle z indyka
  • 10 listków szałwii
  • plasterki szynki parmeńskiej
  • masło
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • sznycle z indyka rozbić tłuczkiem do mięsa pod płatem folii spożywczej na grubość około 0,5 mm. Poporcjować na małe kawałki. Mięso posolić i oprószyć pieprzem
  • na każdym plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki i listek szałwii. Spiąć wykałaczką
  • na patelni rozgrzać masło. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlać białym winem i dusić następne kilka minut do zagęszczenia sosu
  • podałam z pieczonymi batatami i brokułem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *