Najpopularniejsza z sałatek — ziemniaczana tym razem w wykwintnym wydaniu, bo z dodatkiem zielonych szparagów, perliczych jajeczek i kaparowym pesto. Sezon szparagowy powoli dobiega końca, może pożegnacie go tą smakowitą sałatką? Smaczna, aromatyczna idealna jako obiad, letnia kolacja lub dodatek na grilla.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- około 10 perliczych jajeczek — opcjonalnie
- 40 g kaparów (ze słoiczka)
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- zielona pietruszka/koperek
Przygotowanie:
- ziemniaki oskrobać lub obrać. Ugotować w osolonej wodzie
- zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować w wodzie z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru
- kapary, zieloną pietruszkę, ocet i oliwę zmiksować w blenderze, następnie wymieszać z ciepłym bulionem
- ugotować perlicze jajeczka na twardo (3 minuty licząc od włożenia do zimnej wody)
- jeszcze gorące ziemniaki podzielić na mniejsze cząstki, szparagi pokroić na małe kawałki. Wymieszać najlepiej ciepłe jeszcze ziemniaczki z kaparowym pesto
- przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z perliczymi jajeczkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂