Cukinii ciąg dalszy. Ta sałatka ze smażonej cukinii może być smakowitym dodatkiem do dania obiadowego, jak też stanowić zupełnie odrębny posiłek. Nie jest to danie zbyt dietetyczne, bo smażone, ale na pewno bardzo smaczne. Dodatek orzeszków piniowych i skórki cytrynowej w ciekawy sposób podkreśla smak sałatki cukiniowej.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 cukinie — zielona i żółta
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżki skórki z cytryny i sok z cytryny

Wykonanie:

  • Orzeszki piniowe lekko zbrązowić na patelni bez tłuszczu. Dwie cukinie umyć i pokroić w 1 cm plastry.
  • Na rozgrzanej patelni podsmażyć cukinię z obydwu stron, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
  • Wyłożyć na talerze, posolić, dodać pieprz, startą skórkę z cytryny i skropić sokiem z cytryny.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *