Sałatka z brokuła bimi z sosem tahini i pestkami granatu

Brokuły to wszechstronne warzywo, niezwykle pożądane w zdrowej diecie. Brokuły gałązkowe zw. potocznie Broccolini lub Bimi są bardzo podobne do brokułów z tą różnicą, że mają bardzo małe główki i długie łodyżki. Bimi mają niezwykle delikatny i słodki smak, a ich łodygi podobne są do szparagów.

Bimi zawierają aż dziesięć niezbędnych składników odżywczych, spore ilości cynku, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, związków przeciwnowotworowych i witaminy C. Jest to o wiele większa dawka cennych mikroelementów, niż oferują zielone szparagi, jarmuż lub szpinak. Zawierają także związki roślinne, które działają jak prebiotyki, tzn. stymulują prawidłowy rozwój naturalnej flory bakteryjnej.

Są bardzo łatwe w obsłudze, możesz je gotować, smażyć, grillować lub jeść na surowo. Idealnie nadają się do przygotowania super zdrowego zielonego koktajlu.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, jak je przygotować, przyrządzaj je, jakby był to zwykły brokuł. Moje Bimi króciutko obgotowałam przez 3 minuty i podałam z dodatkiem sosu tahini i pestek granatu. Pierwszorzędna sałatka, polecam, bo Bimi jest pyszne!

Składniki:

  • 1 pęczek brokuła bimi

Na sos:

  • 1 łyżka pasty z tahini
  • 1 łyżka oleju lnianego/sezamowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 1 łyżka sosu sojowego/sól
  • 2-3 łyżki wody
  • pestki z 1/4 granatu

Przygotowanie:

  • ugotuj brokuła bimi w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź 
  • składniki na sos zmiksuj w blenderze
  • uwolnij pestki z owocu granatu
  • wyłóż na talerz bimi, polej sosem, posyp pestkami granatu i podawaj

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *