Sałatka ryżowa z cukinią i awokado

Sałatka z ryżem to idealne danie obiadowe. Syci na długo, możesz ją zjeść na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem cukinii i awokado zawiera mnóstwo cennych składników. Dodatek czarnych oliwek oraz kaparów dodatkowo wzbogaca smakowo i tworzy oryginalna całość.
Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu np. jaśminowego lub basmati
  • 1 średnia cukinia
  • 1 dojrzałe awokado
  • czarne oliwki
  • kapary – 2 łyżki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek pietruszki

Przygotowanie:

  • ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu w dużej ilości wody. Odcedź
  • na patelni grillowej lub zwykłej podsmaż na 1 łyżeczce oliwy pokrojoną w plasterki cukinię. Przed położeniem na patelnię posól ją
  • oliwki pokrój w plasterki, obrane awokado w kostkę. Pietruszkę posiekaj
  • połącz sok z cytryny z oliwą, miodem i przyprawami
  • wymieszaj wszystkie składniki sosem, posyp natka pietruszki
  • podawaj na ciepło lub zimno

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *