Sałatka z ryżem to idealne danie obiadowe. Syci na długo, możesz ją zjeść na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem cukinii i awokado zawiera mnóstwo cennych składników. Dodatek czarnych oliwek oraz kaparów dodatkowo wzbogaca smakowo i tworzy oryginalna całość.
Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 1 szklanka ryżu np. jaśminowego lub basmati
- 1 średnia cukinia
- 1 dojrzałe awokado
- czarne oliwki
- kapary – 2 łyżki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- kilka gałązek pietruszki
Przygotowanie:
- ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu w dużej ilości wody. Odcedź
- na patelni grillowej lub zwykłej podsmaż na 1 łyżeczce oliwy pokrojoną w plasterki cukinię. Przed położeniem na patelnię posól ją
- oliwki pokrój w plasterki, obrane awokado w kostkę. Pietruszkę posiekaj
- połącz sok z cytryny z oliwą, miodem i przyprawami
- wymieszaj wszystkie składniki sosem, posyp natka pietruszki
- podawaj na ciepło lub zimno
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂