Rzeżucha — wielkanocna bomba witaminowa

O tych maleńkich zielonych listkach przypominamy sobie przed Świętami Wielkanocnymi. Właśnie wtedy je wysiewamy, by stanowiły ozdobę wielkanocnego stołu. Bowiem rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocy. Warto jednak pamiętać o niej przez cały rok, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów w „zasięgu ręki”. Nic dziwnego, rzeżucha jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych.

Ma pikantny, intensywny smak, co nie każdemu może odpowiadać, ale naprawdę warto się do niego przekonać, bo rzeżucha posiada wiele cennych witamin i składników mineralnych.

Rzeżucha (Cardamine L.) to rodzaj roślin z kapustowatych. Zwyczajowa nazwa w języku polskim stosowana jest także w odniesieniu do gatunku z innego rodzaju — pieprznicy siewnej (Lepidium saltivum). Rzeżucha to prawdziwa bomba energetyczna, świetna na wiosnę, gdy wiele osób odczuwa niedobór witamin i mikroelementów. Zasila organizm i buduje odporność dzięki zawartości witamin: A, D, E, K, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i następujących minerałów: jodu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, selenu, siarki, chromu i manganu.

Rzeżucha — właściwości zdrowotne

  • jest bogata w łatwo przyswajalny jod, tak przydatny w leczeniu chorób tarczycy (niedoczynność) 
  • łagodzi dolegliwości reumatyczne
  • chroni oczy — jest intensywnie zielona dzięki naturalnym barwnikom: luteinie i zeaksantynie
  • wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą
  • wzmaga pracę trzustki — zawiera cenny chrom, który współdziała z insuliną w regulacji poziomu glukozy we krwi
  • dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Siarka wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Tak samo działa sok z rzeżuchy. Sokiem z rzeżuchy Francuzki zmywają piegi i „starcze plamy pigmentowe”, który ma działanie wybielające
  • oczyszcza krew (zwalczając trądzik i łojotok), pomaga usuwać toksyny
  • dezynfekuje drogi moczowe. Tu muszą uważać osoby ze schorzeniami nerek i nie przekraczać 2-3 łyżeczek rzeżuchy dziennie. Nadmiar może spowodować zapalenie pęcherza moczowego
  • dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy
  • chroni przed chorobami nowotworowymi dzięki obecności antyoksydantów i witaminy C
  • jeśli masz małego niejadka poprawi jego apetyt
  • pomaga w zwalczaniu anemii i w chorobie wieńcowej
PRZECZYTAJ  Cukinia marynowana z papryką

Mam nadzieję, że ta długa lista zalet już zachęciła Cię do wyhodowania rzeżuchy na domowym parapecie kuchennym. Jest to naprawdę bardzo łatwe. Zadanie to możemy powierzyć naszym maluchom. Będą miały swój wkład w przygotowania świąteczne, a przy okazji znakomitą lekcję biologii.

Jak wyhodować rzeżuchę w domu?

By cieszyć się zielonym dywanikiem rzeżuchy na Wielkanoc, o jej wysianiu trzeba pomyśleć około 7-10 dni wcześniej.

Będą potrzebne:

  • 1-2 opakowania nasion
  • wata lub lignina
  • naczynie
  • woda

Przygotowanie:

  • do naczynia wyłóż na dno watę lub ligninę. Możesz użyć płaskiego plastikowego naczyńka, małe tacki, płaskiego talerzyka, lub obłożyć zewnętrzną stronę salaterki — a otrzymasz wtedy zieloną górkę. Jeśli posadzisz rzeżuchę w pięknym, dekoracyjnym naczyniu będzie to oryginalna ozdoba domu
  • zwilż watę i rozsyp nasionka. Postaraj się to zrobić w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc. Spryskaj hodowlę wodą ze zraszacza
  • przez cały okres uprawy — około 10 dni — zraszaj codziennie wodą, nie dopuszczając do przeschnięcia podłoża. Pierwsze nasionka wykiełkują już po 2-3 dniach. Wyrośnie szybciej jeśli ustawisz ją w widnym i ciepłym miejscu. Pierwsze dni możesz hodowlę przykryć folią spożywczą, by przyspieszyć kiełkowanie. Po 10-ciu dniach rzeżucha osiąga pełną dojrzałość. Należy dbać, by nie zakwitła, bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku. Wyrośniętą ścinaj nożyczkami i dodawaj do kanapek, zup, sosów, sałatek, surówek, past i masła. Zalecana dzienna porcja to 2-3 łyżeczki.

NA ZDROWIE ! SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *