To danie jest istnym wehikułem czasu, pozwoli Wam przenieść się do słodkich chwil dzieciństwa. Pyszna propozycja na słodki obiad nie tylko dla dzieci, choć dla niektórych pewnie będzie smakowitym deserem.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (najlepiej arborio)
- 2 szklanki wody
- 2 szczypty soli
- około 80 dkg jabłek (5 sztuk)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło
- jogurt grecki
Wykonanie:
- 1 szklankę arborio zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać 2 szczypty soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Ryż arborio lepiej się klei, dlatego do tej potrawy jest idealny. Choć całe lata robiłam ze zwykłym ryżem i też było smacznie
- Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: ryż i starte jabłka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ryż. Na górze ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
- podawać z jogurtem greckim lub śmietaną.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂