Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

To danie jest istnym wehikułem czasu, pozwoli Wam przenieść się do słodkich chwil dzieciństwa. Pyszna propozycja na słodki obiad nie tylko dla dzieci, choć dla niektórych pewnie będzie smakowitym deserem.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej arborio)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szczypty soli
  • około 80 dkg jabłek (5 sztuk)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło
  • jogurt grecki

Wykonanie:

  • 1 szklankę arborio zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać 2 szczypty soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Ryż arborio lepiej się klei, dlatego do tej potrawy jest idealny. Choć całe lata robiłam ze zwykłym ryżem i też było smacznie
  • Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: ryż i starte jabłka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ryż. Na górze ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
  • podawać z jogurtem greckim lub śmietaną.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *