Tarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym. Tu perfekcjonizm nie jest wymagany, bo im bardziej nieforemnie rozwałkujemy ciasto, tym tarta będzie bardziej szykowna. Musisz spróbować, bo tarta jest przepyszna. Niesamowicie chrupiące kruche ciasto i pachnące karmelizowane brzoskwinie, to zachwyci każdego łasucha. Ponadto to małe co nieco do kawy jest niskokaloryczne, gdyż owoce leżą na cieście bez dodatków typu śmietanka czy mascarpone. Bardzo prosto i pysznie. Polecam!
Składniki:
- 250 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej- 630)
- 60 g cukru pudru + 1 łyżka do posypania
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła w małych kawałeczkach
- 1 jajko M
- 500 g brzoskwiń (4 duże)
- 3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
- Mąkę, cukier puder i szczyptę soli wymieszać. Dodać kawałki masła i wymieszać ręcznie, bądź w misie robota, aż do uzyskania efektu „mokrego piasku”. Dodać jajko, uformować kulę, owinąć w folę i umieścić na 30 minut w lodówce.
- Brzoskwinie przepołowić, usunąć pestki i pokroić w cienkie 3-4 mm pół krążki.
- Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 35 × 25 cm. Na wałku przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, pozostawiając dookoła wolny 5-cm rant. Ten rant na koniec zawinąć, zakładając na owoce. Brzoskwinie posypać brązowym cukrem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C (z nawiewem 180 °C) i piec 30-35 minut do zezłocenia brzegów.
- Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!
Przepis pochodzi z „Für jeden Tag”
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂