Rustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, ze słodką słodyczą śliwek.
Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia!
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki ksylitolu/erytrolu
- płatki migdałowe
- 2 łyżki mleka
- cynamon
- 600 g śliwek
Przygotowanie:
- mąkę, ksylitol i szczyptę soli wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki
- z umytych śliwek usunąć pestki, przekroić na pół, a większe na ćwiartki
- ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować. Folię usunąć, ciasto posmarować powidłami i rozłożyć dość ciasno śliwki pozostawiając dookoła wolny rant. Śliwki posypać cynamonem. Pozostawiony rant zawinąć na śliwki, posmarować mlekiem i obsypać płatkami migdałowymi
- piec w 180*C 35 minut do zrumienienia brzegów
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂