Roszponka z pomarańczą i orzechami

Sałatka z roszponki jest wyjątkowo łatwa, szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje. Te małe zaokrąglone listki to uderzeniowa dawka substancji odżywczych, idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.

Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niż cytryna) i żelaza. Bogata w potas (ma go tyle, co pomidory), prowitaminę A, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem cynku, wapnia, fosforu, manganu i miedzi. Znakomita dla wszystkich liczących kalorie, bo ma 21 kcal w 100 g. Jest również niskoglikemiczna, idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi.

Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko, ale jest bardzo smaczna. Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystymi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • roszponka 2- 4 garście
  • 1 pomarańcza
  • orzechy nerkowca lub orzeszki pini
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • sałatę umyć i wysuszyć, ewentualnie uszczknąć pozostałe korzonki
  • z całej pomarańczy dokładnie ściąć skórę z białym albedo. Następnie spomiędzy białych błonek wycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy. Zebrać wyciekający sok
  • oliwę, ocet, miód i sok z pomarańczy wymieszać na jednolitą emulsję. Doprawić szczyptą soli
  • sałatę ułożyć na talerzykach, przybrać filecikami pomarańczy i orzechami. Polać winegretem. Podawać

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *