Sałatka z roszponki jest wyjątkowo łatwa, szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje. Te małe zaokrąglone listki to uderzeniowa dawka substancji odżywczych, idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.
Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niż cytryna) i żelaza. Bogata w potas (ma go tyle, co pomidory), prowitaminę A, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem cynku, wapnia, fosforu, manganu i miedzi. Znakomita dla wszystkich liczących kalorie, bo ma 21 kcal w 100 g. Jest również niskoglikemiczna, idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko, ale jest bardzo smaczna. Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystymi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
- roszponka 2- 4 garście
- 1 pomarańcza
- orzechy nerkowca lub orzeszki pini
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Wykonanie:
- sałatę umyć i wysuszyć, ewentualnie uszczknąć pozostałe korzonki
- z całej pomarańczy dokładnie ściąć skórę z białym albedo. Następnie spomiędzy białych błonek wycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy. Zebrać wyciekający sok
- oliwę, ocet, miód i sok z pomarańczy wymieszać na jednolitą emulsję. Doprawić szczyptą soli
- sałatę ułożyć na talerzykach, przybrać filecikami pomarańczy i orzechami. Polać winegretem. Podawać
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂