Rosół — królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie.
Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam!
Składniki:
- korpus z piersi gęsi
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- lubczyk zielony
- listek laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 1 anyżek gwiaździsty
- woda – 1,5-2 l
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- kości opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w garnku. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Gotować na ledwie mrugającym ogniu około 1,5 godziny
- cebule obrać z wierzchnich, zabrudzonych łusek, przekroić na pół i przypiec na czarno na płycie. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa i przyprawy do rosołu, gotować następne 30 minut
- podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z domowym makaronem.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂