Rosół z gęsi z korzennymi przyprawami

Rosół — królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie.

Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam!

Składniki:

  • korpus z piersi gęsi
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • lubczyk zielony
  • listek laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 anyżek gwiaździsty
  • woda – 1,5-2 l
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • kości opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w garnku. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Gotować na ledwie mrugającym ogniu około 1,5 godziny
  • cebule obrać z wierzchnich, zabrudzonych łusek, przekroić na pół i przypiec na czarno na płycie. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa i przyprawy do rosołu, gotować następne 30 minut 
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z domowym makaronem.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *