Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Wyjątkowo pyszne i apetycznie wyglądające danie ze schabem w roli głównej. Cieniutko rozbite płaty schabu nafaszerowane szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi, uduszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli to pyszny obiad dla całej rodziny, a także zaproszonych na uroczysty obiad gości. Proste, efektowne danie, szybkie do przygotowania.

Można przygotować więcej roladek i odgrzać następnego dnia.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kawałki schabu grubości około 1 cm
  • około 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 4 suszone pomidorki z oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 łyżka mąki
  • około 1 szklanki bulionu warzywnego
  • zielenina do przybrania/zielona natka pietruszki

Wykonanie:

  • szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak i przesmażyć do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki
  • kotlety rozbić pod folią spożywczą na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Na kawałkach mięsa rozłożyć szpinak i pokrojone pomidorki, zwinąć roladki
  • każdą roladkę starannie obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem, przykryć patelnię pokrywką i dusić do miękkości, około 20 minut. Jeśli sos jest za rzadki, zdejmij pokrywkę i duś do odparowania nadmiaru płynu
  • roladki podałam z młodymi kartofelkami i surówką z młodej kapusty

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *