Zapraszam na świąteczną roladę biszkoptową z kremem chałwowym. Delikatny, puszysty biszkopt z obłędnie pysznym kremem chałwowym posmakuje wszystkim, którzy uwielbiają chałwę. Rolada jest bardzo prosta do przygotowania, krem również, zatem zachęcam do przygotowania. Dodatek malin przełamuje słodycz kremu i cudownie równoważy smaki. Rolada pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka L
- 60 g cukru/ksylitolu
- 90 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
- 30 g mączki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 150 g chałwy waniliowej/mlecznej
- 150 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka likieru amaretto — opcjonalnie
Dodatkowo:
- 2-3 garstki malin (u mnie mrożone)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 180’C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- ocieplone jajka razem z cukrem ubić na białą, puszystą masę, aż potroją objętość. W międzyczasie odważyć obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jeśli używasz lekkiej mąki pszennej tortowej, pomiń dodatek proszku do pieczenia. Do masy jajecznej dodać w 3 porcjach mąkę delikatnie mieszając szpatułką. Wyłożyć masę na blachę i równomiernie rozprowadzić
- piec 15 minut w 180’C
- gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę delikatnie posypaną cukrem pudrem, następnie zdjąć papier. Zwinąć roladę razem ze ściereczką i odstawić do ostudzenia
- pokruszoną chałwę razem z serkiem mascarpone rozbić przy pomocy blendera (żyrafy) na gładką masę. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i miksując dodawać porcjami zmiksowaną chałwę. Na koniec wmieszać 1 łyżkę alkoholu
- wystudzoną roladę rozwinąć i posmarować przygotowanym kremem. Na kremie rozsypać maliny. Ponownie zwinąć
- przed podaniem schłodzić w lodówce. Posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂