Rolada biszkoptowa z kremem chałwowym

Zapraszam na świąteczną roladę biszkoptową z kremem chałwowym. Delikatny, puszysty biszkopt z obłędnie pysznym kremem chałwowym posmakuje wszystkim, którzy uwielbiają chałwę. Rolada jest bardzo prosta do przygotowania, krem również, zatem zachęcam do przygotowania. Dodatek malin przełamuje słodycz kremu i cudownie równoważy smaki. Rolada pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka L
  • 60 g cukru/ksylitolu
  • 90 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 30 g mączki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 150 g chałwy waniliowej/mlecznej
  • 150 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka likieru amaretto — opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 2-3 garstki malin (u mnie mrożone)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzać do 180’C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • ocieplone jajka razem z cukrem ubić na białą, puszystą masę, aż potroją objętość. W międzyczasie odważyć obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jeśli używasz lekkiej mąki pszennej tortowej, pomiń dodatek proszku do pieczenia. Do masy jajecznej dodać w 3 porcjach mąkę delikatnie mieszając szpatułką. Wyłożyć masę na blachę i równomiernie rozprowadzić
  • piec 15 minut w 180’C
  • gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę delikatnie posypaną cukrem pudrem, następnie zdjąć papier. Zwinąć roladę razem ze ściereczką i odstawić do ostudzenia
  • pokruszoną chałwę razem z serkiem mascarpone rozbić przy pomocy blendera (żyrafy) na gładką masę. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i miksując dodawać porcjami zmiksowaną chałwę. Na koniec wmieszać 1 łyżkę alkoholu
  • wystudzoną roladę rozwinąć i posmarować przygotowanym kremem. Na kremie rozsypać maliny. Ponownie zwinąć
  • przed podaniem schłodzić w lodówce. Posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *