Pyszne, proste szybkie danie lubiane przez wszystkich, szczególnie dzieci. To chyba najbardziej znana potrawa z jabłek w kuchni polskiej.
Jabłek nie powinno zabraknąć w żadnej diecie, bo mają nie tylko wiele wartości odżywczych, ale nawet i leczniczych. Neutralizują toksyczne substancje, pektyny zawarte w jabłku obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie. Doskonale odświeżają organizm i oczyszczają krew.
Jabłka w szlafroczkach, tak u nas w domu nazywały się plasterki jabłek smażone w gęstym cieście. Dziś jedynie białą mąkę zastąpiła mąka orkiszowa pełnoziarnista, bogatsza w błonnik i większą ilość składników odżywczych.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 4 jabłka
Wykonanie:
- Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą i solą, wlać kefir, wbić jajko. Wyrobić łyżką lub mikserem na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
- Obrać jabłka. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w 0,5 cm krążki.
- Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać krążki jabłek przy pomocy widelca w przygotowanym cieście i układać na patelni ze sporą ilością oleju.
- Smażyć na rumiano z obydwu stron.
- Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂