Racuchy z jabłkami, czyli „Jabłka w orkiszowych szlafroczkach”

Pyszne, proste szybkie danie lubiane przez wszystkich, szczególnie dzieci. To chyba najbardziej znana potrawa z jabłek w kuchni polskiej.

Jabłek nie powinno zabraknąć w żadnej diecie, bo mają nie tylko wiele wartości odżywczych, ale nawet i leczniczych. Neutralizują toksyczne substancje, pektyny zawarte w jabłku obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie. Doskonale odświeżają organizm i oczyszczają krew.

Jabłka w szlafroczkach, tak u nas w domu nazywały się plasterki jabłek smażone w gęstym  cieście. Dziś jedynie białą mąkę zastąpiła mąka orkiszowa pełnoziarnista, bogatsza w błonnik i większą ilość składników odżywczych.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • spora szczypta  soli
  • cukier puder do posypania
  • 4 jabłka

Wykonanie:

  • Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą i solą, wlać kefir, wbić jajko. Wyrobić łyżką lub mikserem na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  • Obrać jabłka. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w 0,5 cm krążki.
  • Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać krążki jabłek przy pomocy widelca w przygotowanym cieście i układać na patelni ze sporą ilością oleju.
  • Smażyć na rumiano z obydwu stron.
  • Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Podawać gorące posypane cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *