Racuszki drożdżowe z jabłkami — mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza, niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe, może okazać się wiecznością.
Składniki:
- 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050)
- 200 ml mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki drożdży instant – 7 g lub 15 g świeżych
- olej do smażenia
- 1 duże jabłko
- cukier puder
Wykonanie:
- do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże, dodać jajko i stopniowo dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia
- gdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatnie obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka
- rozgrzać na patelni olej, kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny smażyć się wolno, raz — że szybko się rumienią, dwa — by przesmażyły się do środka. Usmażone racuszki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać posypane cukrem pudrem, z sosem owocowym, konfiturą lub dipem cynamonowym (jogurt wymieszany z cukrem i cynamonem)
SMACZNEGO
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂