Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuszki drożdżowe z jabłkami — mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza, niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe, może okazać się wiecznością.

Składniki:

  • 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050)
  • 200 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki drożdży instant – 7 g lub 15 g świeżych
  • olej do smażenia
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder

Wykonanie:

  • do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże, dodać jajko i stopniowo dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia
  • gdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatnie obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka
  • rozgrzać na patelni olej, kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny smażyć się wolno, raz — że szybko się rumienią, dwa — by przesmażyły się do środka. Usmażone racuszki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać posypane cukrem pudrem, z sosem owocowym, konfiturą lub dipem cynamonowym (jogurt wymieszany z cukrem i cynamonem)

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *