Rabarbarowy deser jogurtowy

Lekki, szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no, chyba że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce!

Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową, drożdżowym placku rabarbarowym rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy! Zapraszam do przepisu!

Składniki na 6 słoiczków:

  • 300 g rabarbaru
  • 3/4 szklanki mrożonych malin
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej — opcjonalnie

Składniki na krem:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • esencja waniliowa
  • 2 płatki żelatyny

Dodatkowo:

  • orzeszki pistacjowe
  • truskawki

Wykonanie:

  • maliny umieścić w małym rondelku, podgrzać i rozgotować, następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek
  • rabarbar obrać, pokroić w 3 cm kawałki, zasypać ksylitolem, dodać przecier malinowy. Zagotować. Gotować, aż rabarbar zmięknie i odparuje nadmiar wody. W celu zagęszczenia można dodać 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej. Odstawić do przestudzenia
  • żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut. W kubeczku zagotować 2 łyżki wody, dodać namoczone listki żelatyny i zamieszać do rozpuszczenia
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z jogurtem greckim, ksylitolem pudrem i esencją waniliową. Na koniec wmieszać wlewając cienką strużką przestudzoną żelatynę
  • na dno pucharków rozłożyć rabarbar, następnie porcje przygotowanego kremu jogurtowego. Postawić do schłodzenia w lodówce
  • podawać ze świeżymi truskawkami i posypany posiekanymi orzeszkami pistacjowymi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *