Lekki, szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no, chyba że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce!
Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową, drożdżowym placku rabarbarowym rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy! Zapraszam do przepisu!
Składniki na 6 słoiczków:
- 300 g rabarbaru
- 3/4 szklanki mrożonych malin
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej — opcjonalnie
Składniki na krem:
- 300 g jogurtu greckiego
- 200 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- esencja waniliowa
- 2 płatki żelatyny
Dodatkowo:
- orzeszki pistacjowe
- truskawki
Wykonanie:
- maliny umieścić w małym rondelku, podgrzać i rozgotować, następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek
- rabarbar obrać, pokroić w 3 cm kawałki, zasypać ksylitolem, dodać przecier malinowy. Zagotować. Gotować, aż rabarbar zmięknie i odparuje nadmiar wody. W celu zagęszczenia można dodać 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej. Odstawić do przestudzenia
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut. W kubeczku zagotować 2 łyżki wody, dodać namoczone listki żelatyny i zamieszać do rozpuszczenia
- śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z jogurtem greckim, ksylitolem pudrem i esencją waniliową. Na koniec wmieszać wlewając cienką strużką przestudzoną żelatynę
- na dno pucharków rozłożyć rabarbar, następnie porcje przygotowanego kremu jogurtowego. Postawić do schłodzenia w lodówce
- podawać ze świeżymi truskawkami i posypany posiekanymi orzeszkami pistacjowymi
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂