Bakłażan „al forno”, czyli po prostu pieczony, zapiekany bakłażan to hit rodem z Sardynii. Ten śródziemnomorski przysmak można przygotować na wiele sposobów. Dzisiejsza propozycja to pieczona oberżyna pod pierzynką z pomidorów, ziół, cebuli, parmezanu i bułki tartej, czyli wersja idealna dla wegetarian.
Oto kilka prostych i popularnych składników, a danie nie tylko cieszy oczy, ale i nasze podniebienia. Całość naprawdę pyszna i bardzo prosta do przygotowania.
Tak zapieczony bakłażan może być przystawką, stanowić odrębne danie lub np. z dodatkiem ryżu stanowić pyszny obiad lub gorącą kolację. U nas dzisiaj z dodatkiem kaszy gryczanej. Zapraszam do wypróbowania tego smakowitego przepisu.
Składniki na 2 porcje:
- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki kaparów (ze słoiczka)
- 50 g czarnych oliwek
- 4-5 łyżek świeżo startego parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 gałązka rozmarynu
- kilka gałązek tymianku (oregano)
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, następnie pokroić w kostkę
- Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać posiekane zioła i pokrojony pomidor. Posolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem około 10 minut.
- W międzyczasie umyć bakłażany i pokroić wzdłuż na 1 cm grubości plastry. Pokroiłam je krajalnicą do chleba. Posolić plastry bakłażana, odstawić, aż puszczą sok (pozbawimy je w ten sposób goryczki).
- Nastawić piekarnik na 200 ° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Oberżyny osuszyć, ułożyć na przygotowanej blaszce i przy pomocy pędzla posmarować oliwą.
- Posiekać kapary oraz oliwki, połączyć z pomidorami, startym serem i bułką tartą. Gdyby masa była za rzadka dodać więcej bułki tartej. Powstałą pastę rozsmarować równomiernie na plastrach bakłażana i zapiekać około 15-20 minut w 200°C.
- Gdy bakłażany zmiękną, a panierka się przyrumieni, danie jest gotowe.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂