Ciasto dyniowe po prostu znakomite. Jeśli tylko masz przygotowane dyniowe purée w lodówce, zrobisz je błyskawiczne. Dziecinnie proste, bo wystarczy łyżką wymieszać składniki i do piekarnika. Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady. I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dyni. Zmniejszyłam jedynie jej ilość. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho!
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 3/4 szklanki purée z dyni Hokkaido
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki octu jabłkowego
Dodatkowo:
- 6 kostek czekolady (dałam 12)
- garść żurawiny
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 180*C
- w dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy rózgi
- mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną emulsję
- przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste
- piec 45 minut, aż do zrumienienia, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂