Kurczak w potrawce, polski klasyk — proste do przygotowania danie idealne na jesienne biesiadowanie. Składniki powszechnie lubiane, łatwo dostępne i tanie. Pożywny posiłek dla całej rodziny, uwielbiany przez dzieci.
Gotowany kurczak w rosole z warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora.
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny + otarta skórka
- śmietana
- natka pietruszki
- sól
Wykonanie:
- umytego kurczaka ugotować wraz z jarzynami i solą
- wyjąć mięso, oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Wywar można lekko odparować
- z masła i mąki z dodatkiem skórki z cytryny sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją odcedzonym rosołem do pożądanej konsystencji (250-300ml) i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą
- włożyć do sosu pokrojone mięso i lekko podgrzać. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ryżem lub ziemniakami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂