Kurczak w potrawce, polski klasyk — proste do przygotowania danie idealne na jesienne biesiadowanie. Składniki powszechnie lubiane, łatwo dostępne i tanie. Pożywny posiłek dla całej rodziny, uwielbiany przez dzieci.

Gotowany kurczak w rosole z warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny + otarta skórka
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • sól

Wykonanie:

  • umytego kurczaka ugotować wraz z jarzynami i solą
  • wyjąć mięso, oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Wywar można lekko odparować
  • z masła i mąki z dodatkiem skórki z cytryny sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją odcedzonym rosołem do pożądanej konsystencji (250-300ml) i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą
  • włożyć do sosu pokrojone mięso i lekko podgrzać. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ryżem lub ziemniakami 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *