Pomidor w roli głównej – zdrowotne właściwości pomidora

Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentumMill.) należy do gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy dotarł w 1492 roku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Chociaż pomidory właściwie są warzywem całorocznym, to teraz na przełomie lata i jesieni są najsmaczniejsze, bo dojrzewały w słońcu, a nie w szklarni. Teraz jest najlepszy czas, by rozkoszować się ich smakiem, najlepszy czas na ich przetwarzanie i zrobienie zimowych zapasów.

Pomidor — właściwości

  • Nie tylko dla niepowtarzalnego smaku powinniśmy jeść pomidory. Są one cenione przede wszystkim z powodu zawartego w nich likopenu, który ma silne działanie przeciwnowotworowe, zapobiega zawałom serca i chorobom krążenia, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Ten cenny antyoksydant nadaje pomidorom czerwony kolor. Co ciekawe, w przypadku pomidorów — w przeciwieństwie do innych warzyw — przetworzenie np. do postaci przecieru lub gotowanie, wcale nie pozbawia ich cennych wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie, są one wtedy skuteczniejsze w działaniu i lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż na surowo
  • ale nie na tym kończy się bogactwo wartości odżywczych pomidorów. W warzywach tych znajdziemy:
  • spore ilości karotenu
  • duże ilości witaminy C, która wpływa na wzmocnienie odporności organizmu
  • witaminę E, działającą dobroczynnie na naszą skórę i oczy
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 dbającą o układ nerwowy
  • witaminę K odpowiedzialną za prawidłową krzepliwość krwinek, również kwas foliowy i biotynę
  • ze składników mineralnych najbogatsze są w potas (obniża ciśnienie krwi, poprzez działanie moczopędne), sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, jod, fluor, kobalt i chlor
  • dzięki zawartości soli bromu pomidory wykazują działanie uspokajające
  • są zasadotwórcze
  • zawierają także spore ilości błonnika i mało kalorii, bo w 100 g dostarczą zaledwie 20 kcal, dlatego pomidor jest niezastąpionym elementem każdej zdrowej diety
  • stał się zatem naturalnym lekiem w walce z nadwagą, cukrzycą i chorobami układu krążenia
  • trzeba jednak pamiętać, iż pomidory z upraw ekologicznych zawierają 3 razy więcej dobroczynnych składników niż te z upraw tradycyjnych
  • niektórzy twierdzą, że szklanka soku pomidorowego dziennie chroni niemal przed wszystkimi chorobami, a zwłaszcza zimą przed przeziębieniem
PRZECZYTAJ  Jaglany krupnik z batatami i jarmużem

Jednak nie wszystkim pomidory wyjdą na zdrowie. Ostrożnym należy być w przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych, chorób wrzodowych i dwunastnicy, zapalenia okrężnicy i woreczka żółciowego. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny pamiętać o sparzeniu i obraniu ich ze skórki.

Pomidor – przeciwwskazania

  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • dna moczanowa
  • zgaga
  • alergia.         


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *