Polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym

Wykwintne w smaku kurki i delikatne mięso drobiowe to połączenie idealne. Dodatkowo wybrałam specjalnie do towarzystwa kurkom najdelikatniejsze mięso z piersi kurczaka — polędwiczki drobiowe. Szybkie i efektowne danie, przygotujesz je w 30 minut. Te śliczne, małe grzybki skrywają ogromny potencjał, także możesz być pewna — obiad będzie super smaczny. I na pewno się uda, bo to bardzo proste danie.

Składniki:

  • polędwiczki drobiowe – 8 sztuk
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła ghee
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • kubeczek śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • koperek

Wykonanie:

  • polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok
  • kurki umyć w wodzie z solą i odsączyć na sitku. Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na tej samej patelni kurki z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka przez kilka minut, do odparowania wody. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką, dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *