Lubimy ananasa i często gości w naszej kuchni. Nie tylko super smaczny, ale oczyszcza, uzdrawia i odchudza, a wszystko za sprawą bromeliny. Ta występuje jednak tylko w świeżym ananasie, ten z puszki niestety jest jej pozbawiony.
Zapraszam na pyszne placuszki. Mają cudowny kokosowy aromat, a z ananasem tworzą bardzo harmonijne połączenie smakowe. Soczysty ananas zatopiony w kokosowym cieście na pewno Wam posmakuje. Pracy przy nich niewiele, mam nadzieję, że się skusicie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko L
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 plastrów świeżego ananasa
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- mleko kokosowe wymieszać mikserem w misce z jajkiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier. Zmiksować i odstawić ciasto na 10 minut
- obrać ananasa. Odkroić 6 plastrów grubości około 0,5 cm. Wydrążyć specjalnym nożykiem twardy trzpień ze środka każdego plasterka. Osuszyć plastry ananasa w papierowym ręczniku
- na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, na każdym placku położyć plaster ananasa. Gdy jedna strona się zrumieni, placki odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Ponieważ placuszki są dość grube smażyć powoli, na wolnym ogniu, by przesmażyły się do środka
- podawać oprószone cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Uwagi:
Do ciasta można dodać likier kokosowy
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂