Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Ziemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionuPlacki ziemniaczane — proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować!

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 250-300 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej
  • kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać
  • starte ziemniaki wymieszać z posiekaną kapustą, jajkiem i mąką. Ciasto doprawić solą i pieprzem
  • kłaść niewielkie porcje (1 łyżka) na rozgrzany olej, lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *