Propozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno. Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżuruje w mojej zamrażarce.
Składniki na 2 osoby:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 150 g mrożonego szpinaku
- 0,75 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej lub masło ghee
Wykonanie:
- rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku
- mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut
- przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂
To sobie smaka narobiłem. Jednak użyję raczej innego sera i mąki pszennej. Pozdrawiam!